ХГ "Проф. Илия Петров"
Художествена галерия в град Разград

Освобождението през погледа на художниците от Лудогорието

 

 

Изложбата „Освобождението през погледа на художниците от Лудогорието“ е посветена на Деня на Разград и отбелязва 146 години от Освобождението.

Експозицията, включва 12 живописни платна от фонда на ХГ “Проф. Илия Петров“ и  13 графики на Симеон Халачев предоставени от Художествена галерия „Никола Маринов“ – гр. Търговище. Симеон Халачев рисува графични цикли с туш и перо на историческа тематика, композиции,  илюстриращи пейзажи от българския бит. 

   Едно от живописните платна е на Иван Джамбазов, който е изобразил – „Мавзолеят“, символ на признателността на гражданите на Разград към опълченците и руските освободителите.

   Разград е освободен от войските на ІІІ-ти армейски корпус под предводителството на княз Александър Дондуков-Корсаков на 16 /28 януари 1878 г. Неговият портрет, нарисуван от Александър Поплилов е също емблематичен за тази изложба.

  Впечатление правят портретите на разградските опълченци, като известният опълченец Дядо Геро е портретуван от различни автори – Коста Петров, Димитър Арнаудов.

 

 ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗЛОЖБАТА ОТ МЕДИИТЕ:

БТА

E- razgrad